Kríza - konečne je tu

Mohla prísť aj skôr. Aj neskôr. A bude ďaľšia. A ďaľšia. Tešme sa!

Apropo, je mi ľúto ľudí, čo na ňu doplatia a nemôžu za svoju situáciu. Ale myslím, že väčšina je za svoju mizériu zodpovedná.

Ale k veci. Každá kríza je obrovská šanca nakúpiť lacno. Kto rozumne šetril, bude vedieť krásne svoje úspory zhodnotiť. Už vidíte ten rozdiel?:
- a) zobrať drahú hypotéku na kvázi luxusný byt
- b) všetko priebežne minúť a žiť zo dňa na deň
- c) niečo si vždy ušetriť a nekupovať zbytočné a predražené veci
Žeby za je správne? Záleží na vás.

Tak kam s nimi?

Takže, máme nejaké úspory. Kríza sa ešte len prehlbuje, ale už teraz môžeme rozmýšlať, čo nakúpime.

Na drahé autá úplne zabudnite. Myslíte si, že nepríde ďalšia ropná kríza? Za 4 roky je tu zas jak ten ďas. Hybridné pohony? Super vec, ale ešte strááášne drahá, neoplatí sa. Auto je totálny spotrebák. Okrem frajeriny sa používa už len na presun z bodu a do bodu c. Na to stačí čokoľvek, čo je ako-tak spoľahlivé a pohodlné. Auto ale vôbec ako investíciu, či zhodnotenie peňazí nikdy neberte!

Nehnuteľnosti! Bingo! Ale to ste tušili, však? Ale akú presne? Panelákový byt? Veď je lacný, nie? Nemôže sa už viac jeho hodnota znížiť, alebo?

Alebo!
Prečo by nie? Prečo ľudia dnes nechcú bývať v chatrčiach z nepálenej hliny? Lebo sa zmenila doba. Paneláky boli relatívne dobré pre svoju dobu. Ale doba sa mení neustále. Kríza nebude trvať večne, znova sa začne dobre zarábať a ľudia budú zase o čosi náročnejší. Už budú chcieť aj vlastné parkovanie v dome, veď pomaly každa rodina bude mať 2 autá. Aha, ďalší problém - parkovanie. Takže paneláky sa začnú búrať a na ich mieste vyrastú podobné byty, ako dnešné novostavby, s veľkými parkoviskami v suteréne. Ťažko povedať, ako sa majitelia starých bytov dohodnú s developermi, možno výhodne, možno nie, ALE - chcete to riskovať?

Novostavby? Áno, ale! Treba dobre vyberať, nespoliehať sa na to, že všetko je nové a preto dobré. Je kopec sfušovaných novostavieb. A hlavne - neplatiť nič dopredu! Ani cent! Až sa skolauduje, potom. Je veľa zúfalcov, čo zaplatili pred rokmi aj 100% ceny bytu a doteraz nebývajú, byty stoja, nie sú skolaudované. To sa môže stať kedykoľvek a komukoľvek. Budete to riskovať?

Pozemky. Overiť si pokiaľ možno, či cezeň nemá ísť diaľnica, či iné čudo. Poloha je rozhodujúca. Siete treba mať pri pozemku, privádzať ich kilometre nebude lacné.

Kľudne to môže byť orná pôda, lúka, vinohrad. Časom sa všetky potraviny budú dovážať z lacnejších krajov, pozemky sa preklasifikujú a je to! Zisk ako vyšitý. Teda ak to vyjde. :)

Čo ešte iné? Diamanty? Zlato? Akcie? Komodity?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára